Sivut

tiistai 31. toukokuuta 2016

Paljon asiaa ja vähän kuvia

Tässä ajassa on tapahtunut paljon, mutta valitettavasti kaikkea mennyttä en enää muista enkä kaikkea tulevaa vielä voi paljastaa. Joka tapauksessa tulisi yksi suht suuri muutos ja eräs "vanha tuttavuus" astuisi takaisin kuvioihin. Mutta siis tämä juttu ei ole vielä varmaa ja siksi en sitä vielä paljasta sen enempää. Sen lisäksi en lopeta Hentilässä sittenkään. Saimme järjestelyä asioita niin että en lopeta. Vielä lisäksi sellainen juttu että Dumbo astutetaan tänä kesänä. Sulhanen on suokkiori Kohaus. Saa nähdä löytyy tallista ensi kesänä pikku-Dumbo :)
  Kuviakaan ratsastuksista ei ole, mutta joitakin surkeita puhelinkuvia tallista löytyy.

20.5 perjantaina olin Dumbolla maastossa. Silloin minulla piti olla tunti, mutta tunnilleni oli tulossa lisäkseni pelkkiä alkeisratsastajia käyntimaastoon. Siispä päätin lähteä mukaan Dumbolla ja se meni vuokrauksesta.
  Dumbolla oli kiima silloin, siispä sitä ärsytti milloin mikäkin asia. Kiiman takia Dumbo oli ilmeisesti potkinut ja kintereet osuneet pihaton seinään ja Dumbolla oli kintereissä haavaumia. Eivät onneksi pahoja. Siispä laitoin vain rasvaa niihin.
  Maastossa Dumbo oli perus oma itsensä, traktorit ym. eivät ole jänniä ja matka taittui tasaisesti muiden perässä lampsiessa. Otimme välillä ravipätkiä ja silloin Dumbo olisi ravin nostossa halunnut juosta edellä olevan häntään kiinni/mennä ohi. Tammaa ärsytti hirveästi kun en antanut tehdä mitä sen huvitti. Dumbo ei onneksi ilmaise (tai ainakaan ilmaissut tänään) mieltään pukittelemalla tms. vaan nosti lähinnä pään taivaisiin ja näytti nyrpeää naamaa.
  Tässä kerrassa ei ollut kyllä mitään jännää mutta kerroin silti tästäkin, oli kiva päästä Dumbolla maastoon "pitkästä aikaa".
Lenkin jälkeen ruokaa naamariin

23.5 maanantaina olin Hentilässä tunnilla. Menin Vikkanilla ja olimme pellolla sillä kenttä pölysi aivan järkyttävästi.
  Aluksi teimme aivan normi verryttelyä käynnissä ja ravissa. Teimme paljon taivutuksia molempiin suuntiin ja taivuttelu oli oikeastaan tunnin aihekkin.
  Sitten verryttelimme ensin vähän aikaa normaalisti laukassa. Aika lailla samaa tehtävää/asiaa kuin raviverryttelyssä. Laukkaverryttelyn jälkeen pääsimme "baanattelemaan" pellon ylämäkeä laukassa. Sen teimme ns. pareittain. Meitä oli siis tunnilla neljä. Ensin menimme minä ja eräs toinen Ritalla (?). Meidän jälkeen meni Verna ja Riia. Meidän vuorolla Rita meni ensin ja minä Vikkanilla perässä. Menimme tämän vain kerran (harmi :D) sillä baanattelu ei ollut tunnin idea vaan ajatus oli lähinnä saada hevosen takaosan moottori "käyntiin". Vikkan ei edes tainnut tajuta että nyt sai mennä kovaa. Tai tajusi mutta melkein vasta jo ylämäen päällä.
  Olimme tehneet oikeastaan koko ajan joko kahta isoa "pääty-ympyrää" (voiko pellolla mennessä niin sanoa?) tai kahdeksikkoa. Jatkoimme kahdeksikko tehtävällä ja otimme jalustimet pois. Ensin tehtävää tehtiin käynnissä, sitten ravissa ja lopuksi laukassa. Laukkaa otimme vain pätkissä. Eihän kukaan (tai ainakaan minä) pysyisi laukka kahdeksikolla pellolla ilman jalustimia kyydissä :D
  Sitten vielä loppuverryttelynä samaa tehtävää ravissa ja tarkoituksena saada hevonen venyttämään eteen ja alas.
Hentilässä oli syntynyt edellisellä viikolla orivarsa Venlalle. Isä Vipanteri

Viime perjantaina olin Multamäessä jälleen tunnilla. Menin Javeliinalla. Jave on jo vanhempi (n. 22v?) suokkitamma, aika uusi Multtiksessa. Se on entinen ravuri eikä osaa paljoa mitään vielä(esim. laukkaa ei osaa nostaa kentällä). Ja vauhtiakin löytyy ajoittain. Javella en ole mennyt aiemmin ja on minulle siis tavallaan uusi tuttavuus.
  Tunnilla oli jälleen minun ja erään toisen lisäksi alkeisratsastajia ja me teimme samat tehtävät kuin hekin, joskin hiukan vaikeutettuina. Tunnin aihe oli puomit. Javeliinallahan ei oltu koskaan ennen menty puomeja ja näin ollen minä "pääsin" koekaniiniksi. 
  Puomien lisäksi minä ja toinen tuntilainen teimme paljon voltteja ja taivutuksia. Taivutuksissa Jave oli vähän jäykkä mutta kunhan osasin itse ratsastaa niin kyllä se hevonenkin alkoi taipua. Puomitkin sujuivat varsin hyvin siihen nähden että Jave ei ole koskaan ennen puomeja mennyt.
  Laukkaa ei edes kokeiltu Javeliinan kanssa. Olisin saanut mennä pellolle kokeilemaan laukkaa, mutta ajattelin jättää sen sillä kerralla väliin. Ehkä ensi kerralla.
 Kaiken kaikkiaan tunti meni hyvin. Tykästyin Javeen kyllä. Se on kivan reipas mutta kumminkin hanskassa pysyvä kunhan ei jää vetämään suusta (sitten onkin hanskat hukassa ja mennäänkin kovaa).

Javeliina ja ruoka

Seuraavana päivänä eli lauantaina olin auttelemassa Multamäessä talutusratsastuksissa. Sinä päivänä oli kolme suht isoa ryhmää. Talutushevosina toimi Sami ja Dumbo sekä viimeisellä ryhmällä näiden kahden lisäksi Javeliina ja Veera. Olin tallilla jostain aamu puoli yhdestätoista ilta kuuteen. Talutusten lisäksi jaoimme päiväheinät erään toisen tallilaisen kanssa sekä ratsastimme Javella ja Veeralla ennen viimeistä talutustuntia.
  Ettei päivä vain olisi ollut liian tylsä, saimme myös muutamia ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Olin viemässä päiväheiniä ruunapihattoon. Tarhan kauimmaisessa nurkassa makoili yksi hevonen, ajattelin ensin sen vain nukkuvan kun muut kaverit "vahtivat" ympärillä. Kun tulin tarhaan heinien kanssa, tulivat muut hevoset luokseni mutta tämä yksi makaava hevonen ei. Toin yhden heinä kasan suht lähelle sitä, siltikään se ei noussut ylös. Sanoin sitten eräälle aikuiselle asiasta ja lähdimme katsomaan hevosta tarkemmin. Vähän hätisteltyämme se nousi ylös. Mahaäänet kuuluivat toiselta puolelta mahaa hyvin mutta toiselta puolelta ei juuri mitään ääntä kuulunut (mahaäänien kuulumattomuus on huono merkki, yleensä merkki ähkystä). Muuten hevonen sitten oli ihan normaalin olonen. Hevoselle juotettiin pellavavettä ja kävelytettiin. Oli sitten täysin normaali tämän jälkeen eli pelkällä säikähdyksellä päästiin.

Sunnuntaina oli tarkoitus lähteä maastoon - tällä kertaa Samilla. Se meni Dumbon vuokrauksesta vaikka hevonen olikin eri. Tarkoitus oli että minä menen ratsain Samilla ja tallinomistaja sekä eräs tallilainen Dumbolla kärryillä.
  Tuli vähän mutkia matkaan - Dumbo ei suostunut liikkumaan eteenpäin! Ennen ei ole ollut mitään ongelmia ja sillä on siis ajettu ennenkin. Dumbo vain peruutteli ja törmäili mm. tallin seinään mutta eteenpäin ei mennyt.
 Tulimme siihen tulokseen että menen kentällä Samilla ja tallinomistaja ohjasajoi Dumboa kentällä. Kentällä Sami meni tosi hyvin! Jopa laukka jossa se talvella kaahaili tosi mielellään niin sujui hyvin. Tein paljon taivutuksia ja työskentelin pääosin ympyrällä. Keskityin siihen että Sami käytti takaosaansa eikä hermostu tuntumasta (mistä se aina välillä jännittyy jos on liian kova tuntuma --> nostaa pään taivaisiin ja vastustelee). Minulla kun on aina välillä vähän tuntuma turhan kova.. Mutta tällä kertaa Sami ei jännittynyt tuntumasta ja kulki rennosti koko ajan!

Eilen eli maanantaina oli estetunti Hentilässä. Menin Riialla. Kentältä löytyi useampi ristikko, yksi kavaletti sekä yksi pystyeste. Emme tällä kertaa menneet kovin pitkiä ratoja. Yleensä ne oli yhden tai kahden esteen mittaisia. Lopuksi menimme neljän esteen "radan". Riialla oli kiva hypätä piiiitkästä aikaa. Sen kanssa kun ei tarvitse pelätä että se kieltäisi esteellä. Hiukan kovaa se saattaa kyllä mennä mutta siltikin jarrut on löytynyt (lähes) aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti