Sivut

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Leiri

(Varoitus, tulee piiiiitkä postaus)

Noniin, nyt on kotiuduttu leiriltä. Olin siis tänäkin vuonna Kirjonurmen tallilla mutta seuranani oli tällä kertaa Hanna. Hanna on myös ottanut kaikki postauksen kuvat ellei toisin mainita! Leiri meni tosi hyvin, en tippunut, olen vielä hengissä ja pientä revähdystä kyljessä lukuunottamatta selvitty ilman haavereita.

Minulla on ollut tapana käydä leiri päivä päivältä läpi ja niin teen myös nyt:

Maanantai:

Saavuimme jo sunnuntaina paikalle mutta leiri alkoi varsinaisesti maanantaina. Ensimmäinen tunti oli koulutunti ja iltapäivällä oli toinen tunti joka oli puomitunti. Meillä oli myös joka päivä teoriatunti ja maanantaina aiheena oli hauteiden teko (betadinehaude ja kaviohaude).
  Koulutunnin menin Belindellä. Aikaisemmin olleilla leireillä olin mennyt sillä vain kerran. Belinde on pv-tamma ja on yleisesti aika herkkis. Tunnilla paarmat kiusasi Belindeä minkä takia se ei meinannut millään keskittyä. Muuten tunti meni hyvin lukuunottamatta pieniä istumisongelmia Belkun valtavassa ravissa :D Tunnilla teimme ainakin laukannostoja käynnissä mutta muuta en muista.

Belinde. kuva viimevuodelta c: Pinja


  Iltapäivän puomitunnin menin Eltonilla. Elton on suomenhevosruuna, aika reipas ja vähän ei-niin-herkkäsuinen. Viime vuonna menin Eltonilla myös puomitunnin ja minulla oli silloin ongelmia kääntymisessä. Tällä kertaa ongelmia ei kuitenkaan ollut. Elton kääntyi tosi hyvin. Teimme jotain epämääräistä vähän apilan muotoista puomitehtävää sekä työskentelimme ympyrällä jossa oli kaksi puomia. Välillä oli vähän jarrut hukassa kun Elton alkoi vähän kuumua. Mutta ei onneksi pahasti. Ympyrätehtävällä laukassa menimme pari kertaa vähän toisesta puomista ohi, koska en muka osannut kääntää. Mutta mitään sen kaltaisia ongelmia ei ollut mitä viime vuonna :)

Elton piehtaroinnin jälkeen

Illalla oli teoriatunti. Kuten aiemmin mainitsin, aihe oli hauteiden teko. Uhriksi otimme uuden suokkiruuna Bembölen (joka ei ollut vielä tuntikäytössä) sekä eestinponi Taffen. Saimme väkerrellä betadine- ja kaviohauteita. Betadinehaudetta käytetään jos hevoselle tulee imusuonentulehdus "imppari" jalkaan ja kaviohaudetta jos on kaviopaise. Itse tein Bembölelle betadinehauteen. Betadinehauteita olenkin joskus tuhat vuotta sitten väkerrellyt mutta nyt tuli hyvää kertausta!

Bemböleä hakemassa tarhasta (eikö mulla olekin päässä hieno "mustamakkara" :D)

Tiistai:

Tiistaina meillä oli este- ja koulutunti sekä teoriatunnin aiheena ohjasajoa eli takaa-ajo.
  Estetunnin menin jälleen Eltonilla. Oli sateista, joten menimme maneesissa. Meillä oli pitkällä sivulla muistaakseni kolmen askeleen sarja, pääty-ympyrä jossa puomikasa sekä toisella pitkällä sivulla yksittäinen pystyeste. Elton on siitä mainio esteillä että se menee ihan mistä esteestä yli vaikka silmät kiinni ja peruuttaen. ja se tosiaan hyppää hyvin! Vielä kun ratsastaja osaisi... Aluksi menimme tunnilla sitä pitkän sivun sarjaa. Ensimmäiselle esteelle piti tulla ravissa ja sitten siitä jatkaa laukassa seuraavalle esteelle. Ongelmaksi muodostui se että meillä nousi melkein aina väärä laukka ensimmäisen esteen jälkeen ja kun olimme päässeet jälkimmäisen esteen yli jonka jälkeen se laukka olisi pitänyt vaihtaa, niin siinä meni ihan ihme räpellykseksi. Kyllähän minun pitäisi yhdet laukat saada vaihdettua mutta ei näköjään... Ajoittain myös menimme hiukan liian kovaa (Eltonilla oli kivaa :D). Ympyrällä ja yksittäisellä esteellä ei ollut mitään ongelmia. Olin ehkä hiukan pettynyt tuntiin, tai siis siihen miten se meni. Mutta ajattelen positiivisesti - kääntymisongelmaa ei ollut enkä edes tippunut vaikka pari kertaa tasapaino horjahti laukanvaihtosähellysten aikana!
  Iltapäivällä oli koulutunti jonka menin Siksakilla. Siksak oli viime- ja sitä edellisen vuoden suosikkini ja odotinkin tuntia innolla. Teimme tunnilla kahdeksikkoa ja kahdeksikolla teimme pieniä (1-2 askelta) väistöpätkiä. Siksak oli aika jäykän oloinen varsinkin vasemmalle. Koska mulla meni vähän keskittyminen tuohon Siksakin taivutelluun niin itse tehtävän aihe (lähinnä suoraan ratsastaminen kahdeksikon keskellä) välillä vähän jäi. Mutta lopputunnista Siksak alkoi vertymään ja se menikin sitten ihan hyvin. Väistötkin onnistui ilman suurempia probleemia. Laukkakin nousi ihan hyvin vaikka olin muilla leiriläisillä nähnyt siinä olevan Siksakin kanssa jotain ongelmia. Joka tapauksessa kaiken kaikkiaan meni hyvin ja olen ihan tyytyväinen tuntiin.

Siksak


Niin, teoriatunnilla oli ohjasajoa. Ohjasajo oli minulle ennestään ihan tuttua juttua niin edellisten leirien kuin Hentilänkin kautta. Otimme ohjasajoon kaksi shetlanninponia, Martan (pieni valkoinen mozzarellapallo) sekä Otto-Villen (rautias liinaharja luottoponi). Itse ohjasajoin Marttaa. Martta oli aika herkkä suustaan mutta se ei tuottanut ongelmia. Teimme Martan kanssa ihan perus pysähdyksiä, ympyröitä, ravipätkiä sekä kokeilimme jopa pikku pätkiä pohkeenväistöä ja peruutustakin. Mehän emme siis tienneet että onko Martalla aiemmin ohjasajettu.


Otto-Ville

Taitaa olla suunnan vaihto menossa?

Peruutusta

Keskiviikko:

Keskiviikkona meillä oli maasto ja koulutunti/ilman satulaa - tunti sekä teoriatunnin aiheena poniagility.
  Maaston menin Hirnalla. Hirna on 25-vuotias ihana (!) suokkiruuna joka on muuten jo edesmenneen vuokrahevoseni Ellin puoliveli. Hirna on tuttu ja turvallinen kaikkien ratsastettavissa oleva luottoheppa. Eli maastossakaan ei mikään extreme-tyyppi :D Maasto meni tosi hyvin, siellä ei tapahtunut mitään erikoista.

Hirna
Päivän toisen tunnin menin jälleen Belindellä. Tunnin olisi saanut mennä ilman satulaa mutta en hyödyntänyt tällä kertaa sitä. Tunnin aiheena oli pohkeenväistöt. Alkutunnista Belinde oli aika tahmea ja myöhemmin sainkin tietää että sillä oli kiima minkä takia se oli sellainen. Tehtävänä oli tulla keskihalkaisijalle ja siitä lähteä väistämään kohti uraa. Meillä väistöt meni ihan hyvin, niissä ei ollut mitään erikoista. Jossain vaiheessa aloimme aina väistön jälkeen uralla nostamaan laukkaa. Ensimmäinen laukannosto tuli jokusen raviaskeleen jälkeen (käynnissä piti nostaa) mutta sen jälkeen Belkku vissiin hoksasi idean ja nostikin laukan oikein hyvin. Lopulta Belinde rupesi vähän ennakoimaan nostoja ja silloin sitten väistöt meni vähän huonosti kun Belkku olisi halunnut jo laukata! Laukkojen jälkeen siis tamman tahmeus oli tiessään ja lopputunnista tulikin oikein hyviäkin pätkiä.

Niin illalla oli vielä teoriatunnilla poniagilityä. Otimme neljä ponia siihen mukaan; Pallen, Ofelian, jo aiemmin tutun Otto-Villen sekä Lukaksen. Meillä oli rata jossa oli pujottelua, pienen esteen hyppäämistä, tunnelin ali menoa sekä sellaisen lavan päälle menoa. Itse suoritin kyseisen radan Ofelialla. Ofelia on vasta 4v shettis ja vasta toista kertaa elämässään mukana poniagilityssä. Siihen nähden meillä meni tosi hyvin! Ofelia meni kuin vanha tekijä. Jopa tunneli suoritui hyvin joka on yleensä poneista jännä paikka.

Lukas

Ofelia

Palle

Minä ja Offe radalla
Torstai:

Torstaina oli este- ja koulutunti. Teoriassa oli irtohypytystä. Ja vielä oli yömaasto klo 23.
   Ensin oli koulutunti, jonka menin Arttu Patulla. AP on pv-ruuna jolla en ole mennyt koskaan aiemmin. Työskentelimme koko tunnin ympyröillä ja harjoittelimme siirtymisiä ja askeleen lyhennystä. AP oli oikein mukava otus, sillä oli tosi miellyttävät askeleet ja kaikinpuolin sillä ratsasti tosi mielellään. Siirtymiset oli meille tosi helppoja. Teimme niin että meillä oli neljä "pistettä" ympyrällä koko tunnin ajan. Aluksi meillä oli pisteissä neljä askelta käyntiä ja muuten ravia. Sitten kolme askelta käyntiä ja muuten ravia. Jatkoimme niin että lopulta menimme vain yhden askeleen käyntiä pisteissä ja sitten ravia. Aivan lopuksi me teimme pelkät pidätteet pisteissä niin että askel lyhenee. Olimme noin puolet tunnista ilman jalustimia. AP:lla oli niin tasainen ravi että ilman jalustimia olo ei ollut lainkaan haastavaa. Tosin lopulta päädyin ottamaan jalustimet jalkaan koska saappaani reuna jumittui aina satulan alareunaan ja se häiritsi työskentelyä. Laukassa teimme samaa tehtävää. Tai siis niin että pisteissä teimme pidätteen ja lyhensimme laukkaa. AP:n kanssa tuo oli todella helppoa. Kaikin puolin tunti meni superhyvin ja tykästyin kyllä Arttu Patuun!

Arttu Patu


Iltapäivällä oli estetunti jonka menin jälleen kerran Eltonilla. Tämä tunti videoitiin, sillä katsoisimme videot sitten seuraavana päivänä. Videoissa kun huomaa sitten tosi hyvin omat virheensä! Tunnilla meillä oli kahden askeleen sarjaa, kaarevaa uraa sekä muita mutkia. Oli myös kohtia joissa piti vaihtaa laukka. Lopputunnista oli tarkoitus hypätä ratana koko homma. Tämä tunti meni oikein hyvin. Paljon paremmin kuin tiistain estetunti. Laukanvaihto-ongelmat oli täysin tiessään, Ja vaikka oli mutkia ym. niin myös kääntyminen sujui hyvin. Sarjalla kävin kerran niin että tulin vähän liian hitaasti (mikä oli outoa koska Elton) ja sarjan ensimmäisellä esteellä Elton tiputti raviin. Mutta kun tulimme sen uudestaan niin silloin meni oikein hyvin. Lopuksi kun menimme koko radan niin minulle ja Hannalle (joka meni Belindellä) nostettiin esteitä hiukan. Siltikin meni tosi hyvin! En osaa oikein mitään negatiivistä sanoa tuosta tunnista, olin niin onnellinen kun selvisin hengissä toisenkin estetunnin :D

Teoriatunnilla oli irto-hypytystä. Teoria oli poikkeuksellisesti kahden ratsastustunnin välissä sillä meidän leirillä oli myös ihan pieniä (5-8v) jotka lähtivät jo torstaina päivällä. Otimme irtohypytykseen Martan ja Ofelian. Estekujalla meillä oli puomi, pikkueste sekä ns. normaalieste joka laitettiin lopuksi okseriksi. Martta oli kokenut konkari tässä hommassa mutta Ofeliaa ei oltu kauheasti irtohypytetty joten se meni matalampia esteitä. Valitettavasti ei ole kuvaa kuin Martasta, sillä Hannan kamera ei halunnut jostain syystä tarkentua oikein Ofelian hyppyjen jälkeen.

Osaa se pieni pallokin hypätä!

Sitten vielä yöllä oli se yömaasto. Yömaaston menin jälleen Hirnalla. Siitä ei ole mitään erikoista, meni tosi hyvin. Muita jännitti yömaasto hirveästi mutta en oikein käsittänyt että mikä siinä on niin jännää :D

Perjantai:

Perjantaina aamulla katsoimme torstain estetunnin videolta. Videolta huomasimme että minun pitäisi saada katsetta enemmän eteenpäin ja olla vähän kevyemmässä istunnassa. Minua itseäni lähinnä häiritsi käsieni asento. Käsien kun pitäisi hypyssä mennä eteenpäin; vaan ei minulla :P
  Meillä oli vain yksi ratsastustunti yömaaston takia. Meillä oli leikkitunti jonka menin Utulla. Utulla olen mennyt aina ennenkin leikkitunnit. Tämänkin tunnin sai mennä ilman satulaa ja koska minulla oli Utu (jolla on pyöreä selkä ja tasaiset liikkeet) niin hyödynsin mahdollisuuden. Meillä oli näitä "klassikkoleikkejä" eli tuolileikki, peili, raippahippa (mikä oli muuten kaikista hauskin!) sekä "talli palaa". Tuolileikki oli mielestäni karmea leikki koska olen niin surkea nousemaan ilman satulaa takaisin selkään - ja tuolileikissähän hypitään jatkuvasti alas selästä ja hypätään takaisin selkään. Raippahippa oli kaikista paras ja olimme Utun kanssa siinä aika hyviä.

Utu
Noniin, nyt on piiitkä postaus aika finaalissa. Muista jutuista sen verran että Dumbo on nyt sitten kantava! Toivotaan että ensivuonna olisi sitten myös pikku-Dumbo :D

Mulla on vielä vähän vajaa kuukausi lomaa, sitten pitäisi lähteä lukioon opiskelemaan. Mutta siihen asti nautitaan kesästä (ja "hyvistä" ilmoista)! Se on moro! :D
2 kommenttia:

 1. Reps tolle vikalle kuvalle :D
  Kiva postaus kaikinpuolin, Belinde on edelleen paras! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo Hanna sai aika mahtavan kuvan musta :D Belkku on kyllä ihan kiva! Se on ehkä vähän turhan herkkis mun makuun mut kyllä sillä mennä voi.

   Poista