Sivut

lauantai 30. syyskuuta 2017

Verna on monitoimiheppa!

Viime viikkoina Vernan kanssa ollaan tehty vähän kaikenlaista. Olemme olleet estevalmennuksissa, viime maanantaina olimme maastossa ja torstaina taas väännettiin koulua.

Viime estevalmennus oli 21.9. Harjoittelimme innareita, sarjaa, suhteutettua väliä ja sekä porttia. Hyppäsimme myös rataa. Verna oli tosi hidas, en saanut sitä millään hereille ja se valitettavasti näkyi hypyissäkin. Mutta aina ei mene putkeen, ehkä seuraavalla kerralla menee paremmin :) Laitan videonpätkän ja kuvan tähän, ne eivät ole kovin hyvälaatuisia kun alkoi tulla jo pimeä, mutta toivottavasti niistä saa jotain tolkkua.

Tultiin juuri yhden askeleen sarjalta. Laatu tosiaan surkea, mutta ei voi mitään :/
Videossa meillä on suhteutettu viiden askeleen väli, jossa ensimmäisenä on ristikko ja toisena pieni okseri. Ristikolla hyppy on onnistunut, mutta okserille tultiin liian lähelle ja hypystä tuli huono. Olisi pitänyt saada Vernaa enemmän eteen, että askeleita olisi tullut viisi eikä viisi ja epämääräinen puolikas... Mutta kuten sanoin, aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta. Hevosillakin voi olla huonoja päiviä ja Vernalle sattui tälle kerralle sellainen.


Viime maanantaina eli 25.9 minulla oli ratsastustunti. Menimme tunnilla maastoon ja menin Vernalla. Maasto kesti noin tunnin ja menimme kaikki askeleet läpi. Se on kyllä hauska kun jotenkin on tottunut että hevoset saattaa jopa innostua maastossa, mutta Vernaa saa ennemminkin kehottaa menemään reippaammin pidättelyn sijaan :D. Ei sillä, se on erittäin hyvä ominaisuus varsinkin jos kuskina on joku kokemattomampi henkilö. Maastossa Verna pääsi jopa kokeilemaan pienen pätkän ekana menemistä. Olen jotenkin elänyt siinä uskossa, että Verna ei kulje ensimmäisenä mutta olin nähtävästi väärässä. Lähdimme kulkemään jotain metsätietä, mutta se meni niin huonokuntoiseksi, että käännyimme ympäri. Koska olimme aluksi vikana Vernalla, niin lähdin johtamaan meitä pois tieltä. Vernalla oli kyllä koko ajan korvat tötteröllä ja katseli kyllä kaikenlaista, mutta ei säikkynyt mitään :)
  Kokonaisuudessaan maasto meni tosi kivasti, kukaan ei kuollut eikä tippunut ja kaikki olivat tyytyväisiä maaston jälkeen. Täytyisi hilautua useamminkin maastoon. Vielä on selvityksen alla, että saammeko Pinjan kanssa mennä kahdestaan maastoon. Jos saamme niin maastoilukin luultavasti lisääntyy huomattavasti :)

Torstaina 28.9 menin Vernalla itsenäisesti. Väänsimme koulua oikein urakalla Alkuverryttelyssä tein paljon siirtymisiä, koska ne on hyviä saamaan hevonen hereille ja takajalat alle. Tarkoituksena oli harjoitella laukavaihtoja käynnin kautta, ja siirtymiset valmistavat hyvin siihenkin tehtävään.
  Itse laukanvaihdot sujuivat ihan hyvin. Siirtyminen laukasta käyntiin sujui varsin näppärästi ja siitä laukannostokin oli helppo homma. Teimme muutamat onnistuneet ja sen jälkeen keskityin enemmän ravityöskentelyyn.
  Ravissa harjoittelin jälleen siirtymisiä, tai lähinnä sitä että ne on nättejä ja sujuvia. Sen lisäksi otin jalustimet pois, mikä parantaa omalla kohdallani istuntaa ja apujen käyttöä. Lisäksi tasapaino kehittyy, varsinkin kun hevonen omaa ison ravin, niinkuin Verna :D Tältä kerralta ei ole kuvamateriaalia. Pari videota olisi mutta ne on liian isoja ladattavaksi tänne blogiin :/

Sen lisäksi olen innostunut working equitationista. Linkitän tähän videon kyseisestä lajista, niin pääsette kärryille, mitä laji on: https://www.youtube.com/watch?v=Vu_HChVWslI Meillä ei ole ajatuksenakaan kilpailla siinä, ja tuskin oikeasti treenatakkaan sitä, mutta olen ajatellut poimia tästä asioita, joita harjoittelemme Vernan kanssa. Sellaisia asioita joista on oikeasti hyötyä arkielämässä ja mihin suomiputte kykenee. Videolla näkyy esimerkiksi portin avaaminen ja sulkeminen (kohta 0:18), jota olemme jo harjoitelleetkin tallin kentän portin kanssa. Avaaminen ja sulkeminen onnistuu kyllä, mutta kovin sujuvaa se ei vielä ole :D Uskoisin kuitenkin treenillä sen korjaantuvan. Sen lisäksi kohdassa 0:52 ratsukko menee "sillan" yli. Sitä haluaisin harjoitella, mutta meillä ei ole tallilla mitään sen tapaistakaan. Ajattelin kuitenkin, että joskus voisi väsätäkin jonkun rapisevan "pressumaton", jonka ylittämistä harjoittelisimme. Kohdan 1:41 väistöpuomi on mahdollinen harjoiteltava sellaisenaankin. (Opetin muuten aikoinaan Kletturille samanlaista väistöä maastakäsin, kun se oli toipilaana jalkavammasta). Videolla on paljon muitakin asioita, mitä voisi treenata pienesti soveltaen.

Seuraavan kerran Vernalla menen sunnuntaina. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä teen sen kanssa. Ehkä avo- ja sulkutaivutuksia. Tai pohkeenväistöjä. Tai vastalaukkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti