Sivut

tiistai 23. tammikuuta 2018

Kylä-Hentilän tallin esittely part 2

Yksi ensimmäisistä postauksista tässä blogissa oli esittely Hentilän tallista. Luin sitä tässä yksi päivä ja totesin että asiat ovat muuttuneet aika paljon siitä kun ensimmäinen esittely on tehty. Siispä sain idean tehdä tämän uudelleen ja kertoa nykymeiningistä tallilla.

Minä siirryin Messilän tallilta Hentilään vuonna 2008 ja olin silloin 8-vuotias. Pienenä likkana siis. Talli oli aloittanut toimintansa muutama vuosi aiemmin. Tallin hevosluku koostui suomenhevosista sekä muutamasta ponista ja puoliverisestä. Talli muuttui suomenhevospainotteisemmaksi joskus vuonna 2014(?). Osa hevosista myytin ja pari oli kuollut syystä tai toisesta vuosia aiemmin.

Eeva 8v ja yksi tallin poneista Medeia "Mette", joka myytiin eläkekotiin v. 2014(?)
Yksi "mennen ajan" hevosista. Tamma Erhilen Ajatus, eli Elli. Ei ollut minun aikanani enään tuntikäytössä vaan eläkkeellä. Tosin v. 2012 kesällä se oli minulla jonkin aikaan vuokralla. Tamma lopetettiin saman vuoden lokakuussa. 

Nykyään talli on lähes kokonaan suomenhevostalli. Tuntikäytössä on yksi irlannincob, mutta kaikki muut ovat suomenhevosia ja lisäksi tallille syntyy lähes joka vuosi suomenhevosvarsa tai joskus parikin. Tuntihevosia on periaatteessa seitsemän, mutta yksi niistä tunneilla vain tuuraajana jos hevospula iskee ja toinen on piensuokki joka on vähemmän tunneilla enkä ole ikinä sillä mennyt joten en edes tunne hevosta kovin hyvin. Esittelen vähän myöhemmin tässä postauksessa tallin tuntihevoset.

Opettajia on tallilla neljä, joista yksi on tallinomistaja. Käyn hänen tunneillaan ja olen pitänyt hänen tunneistaan, sillä opetustyyli on minulle varsin sopiva ja muutenkin ihminen on tuttu jo kymmenen vuoden ajalta. Yksi opettajista toimii lähinnä tuuraajana ja hoitaa terapiaratsastukset. Kaksi muuta opettavat sitten muina päivinä ja ihan hyviä opettajia hekin.

Tallinomistajan estevalmennuksessa joskus viime syksynä (heilahtanut kuva mutta älkää välittäkö)
Talli itsessään on pienehkö, mutta hyvin siisti ja viihtyisä. Tallissa on kuusi karsinaa, joista yksi on varsomiskarsina. Lisäksi tallista pääsee suoraan seitsemän hevosen pihattoon, jossa Vernakin asustaa. Lisäksi tallilla on pari tarhaa joissa on yhden hevosen katos/pihatto. Sekä tietysti muitakin tarhoja. Tallista löytyy pesukarsina, WC ja toimistotila. Lämmin satulahuone sijaitsee erillisessä "mökissä" noin 20 metrin päässä tallissa. Tallilla on myös ihan hyvän kokoinen kenttä sekä useita laitumia, joissa voi myöskin olosuhteista riippuen ratsastaa. Maneesia ei tallilla ole, mutta noin 20min kävelymatkan päässä on maneesitalli, jossa jotkin vuokraajat ovat käyneet hevostensa kanssa. Maastojakin löytyy ihan kohtuullisesti. Löytyy hiekkatietä ja metsäpolkuja. Toisinsanoen tallilta löytyy kaikki tarpeellinen, ainakin minun kohdalla.

Verna tapaninpäivänä 2017. Taustalla näkyy hiukan tallin tiloja, kuten pesukarsina. 
Pellolla/laitumella

Kentällä
Jos tavan ratsastustunnit ei innosta, niin tallita löytyy muitakin vaihtoehtoja. Talli järjestää erimittaisia maastoja sekä Lahden Eskadroona treenaa Hentilän tiloissa sekä hevosilla.

Joulumaasto 2017

Viime kesänä olin eskadroonan kanssa mm. Parolassa, jossa tämä kuva on otettu

Noniin nyt niihin hevosiin. Osa kuvista saattaa olla hiukan vanhempia tai ennenkin täällä blogissa olleita, mutta väliäkö sillä :) En esittele niitä vähemmän tunneilla olevia, koska no, piensuokki Obbis ei ole minulle tuttu juuri ollenkaan ja Viivilläkään en ole mennyt ikuisuuteen joten en ehkä osaa kertoa niistä kovin hyvin.

(c): Hanna
Esittelen ensimmäiseksi (tietysti) Vernan, eli virallisemmin Vermisellin. Verna on 2008 syntynyt suomenhevostamma. Se on suomenhevoseksi isohko, noin 165cm korkea. Se on hyvin kiltti ja sympaattinen neiti. Sillä on isot liikkeet ja hieman herkkis, mutta mitä mainioin opettaja! Verna on tasoltaan jotain He B-A.


Toisena esittelyvuoroon saapuu Elvarita "Rita". Rita on 2006 syntynyt persoonallinen ja huumorintajuinen suomenhevostamma. Se on sympaattinen otus, joka aiheuttaa välillä ihmisissä huvittuneisuutta toilailullaan. Se ei varsinaisesti ole kouluratojen suurin tähti, mutta se on miellyttävä ratsastaa ja sillä on kiva ravi kun tamma sille päälle sattuu. Hyppääminenkin luonnistuu ihan kohtuullisesti. Rita on tasoltaan noin He B.

(c): Sari Nikki
Elvariia eli Riia on Ritan täyssisko ja vuoden sitä nuorempi. Yhteisestä suvustaan huolimatta ne ovat kuin yö ja päivä. Riia on vähän vakava otus, se ottaa kaiken tosissaan. Se on hieman hapannaama, muttei kuitenkaan ilkeä. Ratsastaessa se on ennemmin reipas kuin laiska. Sillä on hyvä kokoamiskyky ja laadukkaat liikkeet ja se onkin tasoltaan He A (suorittaa myös Va B:n liikkeitä). Hyppääminenkin sujuu mainiosti.


Sam III eli Sami on 1999 syntynyt irlannincob-ruuna (virallisesti tosin rodultaan tuntematon). Se on äärimmäisen kiltti ja luotettava otus. Se tekee paljon terapiatunteja ja on siinä hommassa todella hyvä. Normi tunneillakin se on rauhallinen kaveri ja selkään uskaltaa laittaa kenet vain. Tasoltaan se on jotain He C-B. Samilta luonnistuu myös pienten esteiden hyppääminen ja maastossa se on pomminvarma (jos hevosesta voi näin sanoa).


Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä esittelyvuorossa on Vikkan (Virma Vikkan). Se on 2010 syntynyt suokkitamma. Se on todella kiltti ja varma tilanteessa kuin tilanteessa ja sopii siksi kelle vain ratsastajalle. Sen kanssa voi mennä koulua, hypätä tai vaikka maastoilla. Vikkan on tasoltaan Helppo B.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti