Sivut

torstai 8. maaliskuuta 2018

Tulevan vuokraajan lyhyt oppimäärä

Tällä kertaa tiedossa on hieman erilaista postausta. Olen jo pitkään halunnut jollain muotoa kertoa hevosten vuokraamisesta. Ja tässähän sitä tekstiä tulisi:

Olen harrastanut hevosia kohta 13-vuotta. Niistä 6-vuotta minulla on ollut jatkuvasti ainakin yksi vuokrahevonen. Usein jopa kaksi samaan aikaan. Erilaisia vuokrahevosia ja -sopimuksia minulla on ollut yhteensä 7 kappaletta. Omia tai ylläpitohevosia minulla ei ole ollut koskaan, sillä elämäntilanne ei ole ikinä sallinut sellaista.

Mitä vuokraaja sitten käytännössä tekee? Se riippuu tietysti sopimuksesta, mutta yleisin lienee se, että vuokraaja käy sovittuina päivinä viikossa liikuttamassa sekä hoitamassa hevosen. Toisinaan myös esim. varusteiden tai karsinan putsaus kuuluu sopimukseen. Pääsääntöisesti vuokraajan tehtävä ei ole päättää asioista. Hän hoitaa asiat juuri niinkuin omistaja tahtoo. Sopimuksesta riippuen vuokraaja maksaa joko kertamaksun, joka on tällä seudulla yleensä 10-30 euroa tai vastaavasti jonkun näppärän kuukausisumman.

Tosiaan tämän postauksen idea on vähän kertoa vuokrauksesta ja siitä, mitä mahdollisen tulevan vuokraajan on hyvä tietää. Miten ratsastuksessa voi kehittyä ja muutenkin miten hevosharrastus pelaa kun omaa hevosta ei ole. Tähän alkuun ajattelin listata hieman vuokraajana olon hyviä ja huonoja puolia:

Hyvät puolet:

+ Ei läheskään niin kallista kuin oman hevosen pito
+ Vähemmän vastuuta kuin omassa hevosessa, sinun ei tarvitse välttämättä murehtia ruokinnasta tmv. koska se ei sinulle kuulu.
+ Hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka haluaa tehdä vähän enemmän hevosten kanssa kuin käydä kerran viikossa ratsastustunnilla mutta ei kykene omaan hevoseen.
+ Sinun ei tarvitse käydä tallilla joka päivä. Opiskeleva ihminen voi hyvillä mielin keskittyä opiskeluun stressaamatta sitä, että hevonen pitää liikuttaa.
+ Vuokrausdiilejä löytyy lähes yhtä montaa erilaista kuin vuokraajiakin. Jollekin diiliin kuuluu vain hevosen ratsastus 1-2 kertaa viikossa, mutta jossakin diileissä vuokraaja pitää hevosta kuin omanaan ja käy (lähes) päivittäin tallilla.
+ Jos syystä tai toisesta vuokrahevosta ei pystykkään pitämään, niin lopettaminen on kohtuullisen helppoa.

Huonot puolet:

- Päätösvallan vähäisyys on joskus myös huono asia. Jos hevosella mättää jokin asia, niin vuokraaja ei asialle mitään mahda. Silloin vuokraajan vaihtoehto on lopettaa vuokraus.
- Hevonen voi (yhtäkkiä) lähteä alta. Eli toisinsanoen vaikkapa muuttaa toiselle paikkakunnalle, jolloin et pysty enään jatkamaan vuokrausta.
- Jos on ns. hevosenomistaja tyyppiä, niin vuokraus ei ole paras mahdollinen keino harrastaa. Sillä sinä et omista sitä hevosta etkä yleensä hoida siihen liittyviä asioita.

Issikkaruuna Klettur. Sitä vuokrasin joulukuusta 2012 toukokuuhun 2017. Vuokraus loppui kun Kleba muutti omistajansa mukana Itä-Suomeen.

Miten vuokraajana voi sitten kehittyä?

Ihan ensimmäisenä sanon, että varsinkin jos hevosharrastajalla on "vain" ratsastuskoulutausta, niin älkää hyvät ihmiset lopettako ratsastustunteja, vaikka vuokrahevosen saisittekin! Paras diili mielestäni on se, että omalla vuokrahevosellaan pääsee tunneille. Siinä pääsee kokonaisena ratsukkona valvovan silmän alle ja näin te voitte kehittyä yhdessä. Pelkällä vuokrauksella ei kehity ratsastajana, sillä silloin teillä ei ole ketään, joka korjaa virheitä, haasta teitä ja vie eteenpäin.

Kun vuokrahevosta etsii, kannattaa hankkia sellainen hevonen, jolla on jotain annettavaa sinulle. Esimerkiksi jos olet He C tasoinen niin hanki ainakin He B tasoinen vuokrahevonen. Ratsastajana ei kehity jos hevonen on kokemattomampi kuin sinä itse. Eri asia tietysti, jos vuokraaja on niin kokenut, että kykenee kouluttamaan hevosta eteenpäin. Mutta silloin se ei mielestäni oikein mene vuokrauskastiin. Jos haluat kilpailla esteillä niin älä hanki jalkavaivaista maastopuksua, koska et sinä sillä estekisoihin pääse. Jos taas vastaavasti haluat vain maastoilla niin älä hanki ns. kilpahevosta.

Suosittelen myöskin käymään useampana päivänä viikossa ratsastamassa jos se vain on mitenkään mahdollista. Minulla on tällä hetkellä Vernan kanssa mainio tilanne: käyn maanantaisin ratsastustunnilla, jolloin menen Vernalla lähes aina. Sitten torstaina ja sunnuntaina ratsastan itsenäisesti eli nämä ovat niitä vuokrauskertoja. Sitten näiden lisäksi käyn estetunneilla, jos vain mahdollisuus on. Tämän järjestelmän olen havainnut vallan mainioksi tavaksi kehittyä.Millainen sitten on hyvä vuokraaja?

Hyvä vuokraaja on sellainen, joka käy silloin kun on sovittu. Jos syystä tai toisesta vuokraaja ei pääse, niin hän ilmoittaa mahdollisimman aikaisin. Hevosen omistajakin saattaa haluta suunnitella viikkojärjestyksensä etukäteen. Tietysti sairastapaukset on erikseen eikä niille voi mitään.

Hyvä vuokraaja ei sooloile. Jos jokin asia tehdään jollain tavalla, niin se myös tehdään. Ei ole vuokraajan tehtävä muutella asioita. Jos jossain asiassa on vuokraajan mielestä muutettavaa, niin voi siitä asiallisesti hevosen omistajalle yrittää sanoa, mutta varautuu siihen että asiaan ei välttämättä tule muutosta. Jos asia häiritsee liikaa elämää niin silloin ei auta oikein muu kuin vuokrauksen lopetus.

Jos jostain syystä vuokrahevonen ei ole sellainen mitä kaipaat tai tulee jokin muu syy lopettaa, niin omistajalle kerrotaan tämä rehellisesti. Yhtäkkinen katoaminen ei ole millään tapaa reilua omistajan tai hevosen kannalta.

Jos jotain asiaa ei osaa, niin pyydetään apua eikä jätetä tekemättä. Sama juttu jos ei ole varma esim. minkä loimen laitat hevoselle. Aina on parempi kysyä ja varmistaa kuin tehdä jotain sinne päin tai jättää tekemättä.

Mistä vuokrahevosia löytyy?

Minä olen löytänyt suhteilla kaikki vuokrahevoseni. Ne ovat siis todellakin eduksi. Suosittelen kyselemään vaikkapa ratsastuksenopettajalta tai tallikavereilta, että onko hänellä tiedossa mitään vuokrahevosehdokasta. Jotkut ratsastuskoulut ottavat myös tuntihevosilleen vuokraajia (niin kuin Hentilä ja minun ja Vernan diili), mikä on varsinkin ei niin kokeneelle ratsastajalle aika turvallinen tapa aloittaa vuokraajan ura.

Netistäkin silloin tällöin löytyy vuokrahevosilmoituksia ja nettiin voi myöskin itse kirjoittaa, että haetaan vuokrahevosta. Ilmoitusta kirjoittaessa on tärkeää olla rehellinen taidoistaan. Älä liioittele, mutta älä myöskään aliarvioi. Kannattaa myöskin kertoa, millaista hevosta etsii ja mihin tarkoitukseen (maastoilu, kilpaileminen).

Minä ja Tintti. Tintti löytyi samalta tallilta (Multamäestä) jossa kävin ratsastustunneilla. Tintti oli yksityinen, mutta kävi myös tunneilla jonkin verran.

Tämä oli tälläinen sepustus vuokraamisesta. Ehkä tästä on jollekin vuokrauksesta haaveilevalle apua - tai sitten ei. Mutta ainakin saitte vaihtelua postauksiin.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus ja hyviä ohjeita olit laittanut! Varmasti tästä postauksesta on apua jollekkin vuokraamista aloittavalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin, ehkä tästä on jollekin jotain hyötyä :)

      Poista